onsdag 6 juli 2011

Att köpa cykel

Att köpa en cykel är inte ett beslut på samma nivå som att gifta sig men det är fortfarande ett beslut som kräver en hel del engagemang  Och speciellt om du funderar på att köpa en cykel för första gången. Då kan det verka som om dina alternativ är nästan oändliga.


Vad är rätt typ av cykel för mig?
Ditt första beslutet kommer att avgöra vilken typ av cykel du är ute efter. Det finns i princip fyra stilar cyklar att välja mellan, och valet bör beror på vad du tänker använda cykeln till.

Landsvägscyklar
Landsvägscyklar är konstruerade för körning på asfalterade gator och går snabbt. Med skinny däck, en lätt ram och en körställning som placerar dig böjd över styret, ska du välja den här typen av cykel om resa längre sträckor i högre hastigheter är viktigt för dig.

Ramarna för de flesta landsvägscyklarna är inte särskilt biffiga i kroppen och i allmänhet är det inte bra att stå upp bra under långa perioder med tung belastning eller på riktigt grova gator. De är ungefär lika väl lämpad för en stig i skogen som du skulle vara när du bär höga klackar.

Mountainbikes
Mountainbikes har exploderat i popularitet under de senaste tjugo åren. Dessa cyklar har breda däck och en tjock ram, och är utformade för att hantera de tuffa lederna utan att gå sönder.

Mountainbikes inte går lika snabbt som landsvägscyklar, som är en kompromiss för sin hållbarhet tillsammans med en mer bekväm körställning. Man sitter högre på dessa cyklar, mer upprätt med raka styret, vilket ofta är en lyckligare val för människor med ryggproblem än att vara böjd över som du är på en landsvägcykel.

Varning: Ofta Mountainbikes är det förvalda alternativet för säljare i en cykelaffär eftersom de är lätta att sälja och oftast billigare än landsvägscyklar. Alltför många gånger är det nya mountainbikes med massor av imponerande funktioner för att bestiga ett berg. Om du ska köpa en mountainbike, se till att du gör det på grund av att du faktiskt behöver en mountainbike eftersom du vet att du kommer att åka off-road. Annars kommer du att betala för massa onödiga funktioner!

Cruiser cyklar och andra Hybrid cyklar
Hybrid cyklar kompromiss mellan väg och mountainbikes och erbjuda de bästa egenskaperna hos båda om de flesta av dina ridning blir kortare resor på trottoaren. Med smalare, släta däck, de oftast kan gå fortare än mountainbikes, men har upprätt sits och styret position som många människor gunst. Hybrider är ett bra val för de flesta staden ridning, och erbjuder hastighet, hållbarhet och komfort.

Cruisers är cyklar som har breda däck, breda säten, upprätta handtag och ibland bara en enda växel. Dessa är de cyklar som du kan ofta se på stranden. Enklare mekaniskt, de är lätta att underhålla men fungerar bäst med platta terräng och en ryttare vars främsta intresse handlar mer om att vara bekvämare än med att gå snabbt.

Om du efter att ha läst om dessa stilar fortfarande inte riktigt är säker på vilken cykel som är rätt för dig så kolla in dessa cyklar. Tandemcyklar, liggcyklar, och trehjulingar är alla unika typer av cyklar som du förmodligen inte kommer att se väldigt ofta ute i spåret eller på utställningslokalens golv i din lokala cykelaffär. Men varje erbjuder unika egenskaper och funktioner som kan vara precis vad du letar efter. 

Smart Shopping för cyklar
När du har listat ut den rätta cykeln för dig, är det dags att börja shoppa. Här är några tips som hjälper dig

När du har kommit fram till typ av cykel så låna en sådan cykel från en vän och prova den. Var noga med att åka på en tur längre än ett varv runt parkeringen. Tjugo minuter borde räcka för att veta om du är bekväm med hur du sitter på en viss typ av cykel. 

Ett exempel - Jag trodde jag behövde en beach cruiser cykel för att pendla till jobbet. Trodde att upprätt sittställning och en kraftigare ram skulle vara precis vad jag behövde. Men efter bara några minuter på cykeln så blev det uppenbart att det inte skulle gå fort nog på en beach cruiser cykel. Jag hade aldrig blivit riktigt nöjd om jag inte testat innan. 

Motstå frestelsen att åka billigt.
Med cyklar, som med de mesta annat, får du vad du betalar för. Chansen är stor att du inte kommer vara nöjd i det längre loppet med en billig cykel från en lågpriskedjan, även om det känns som en bra dela. Dessa cyklar är tunga och komponenterna håller inte så som i en kvalitets-modell. I slutändan kommer du att vara frustrerad, och till slut spendera pengar för att få det bättre cykel du bör ha köpt i början.

Ägna tid på din lokala cykelaffär.
Dessa människor är kunniga, och kan ge tips, råd och service som du aldrig kan komma över internet. 

En läsare skrev om sina erfarenheter att köpa från hennes lokala butik: Det slutade med att den avgörande faktorn [i mitt val] var att gå till cykelaffär och prata med försäljaren om vad jag letade efter. Jag gick i tankarna att jag ville ha en cykel, men efter att ha talat med honom och beskrivit vad jag skulle använda den till visade det sig att jag i verkligheten var ute efter något annat.

Överväg att köpa begagnat
Det bästa sättet att få en anständig cykel utan att spendera en massa pengar, särskilt om du fortfarande undrar om du kommer att hålla fast vid den efter ett tag, är att köpa en begagnad cykel istället för att köpa en ny cykel. 

Men i och med att du köper en begagnad cykel så mister du all information du skulle kunna få av en kunnig säljare från din lokala cykelaffär. Men med möjligheten att testköra cykeln innan köp och med lite kreativ googling så borde du ändå vara ganska säker i ditt köp.