onsdag 14 november 2012

Lästips: Cykelns ABC inför vintern


Vintern kommer krypande och med den kommer mörkret. Det är alltid viktigt att se om sin cykel, men inför vintern är cykelns ABC viktigare än någonsin. Jag brukar kolla igenom min brukscykel två gånger om året, en gång när vintern kommer krypande för att klara av de strapatser som väntar (speciellt de åren jag cykelpendlade mellan Malmö och Lund) och en gång på våren inför den riktiga cykelsäsongen. Cykelns ABC innebär att de mest vitala delarna gås igenom och får lite extra omsorg.


A som i Air (luft), berättar för dig att det är viktigt att ha ordentligt med luft i däcken. Se till att lufttrycket är rätt. Är du osäker på hur mycket det ska vara så står det nästan alltid på kanten av däcket. Ibland kan det vara svårt att veta vilket tryck man har i slangen, speciellt eftersom det inte alltid finns en tryckmätare tillgänglig, som t.ex. på pumparna på stan eller utanför cykelhandlaren. Själv skaffade jag en pump med mätare som passar alla cyklar, allt från min fixie till vår lådcykel, för runt 150 kronor. Rätt lufttryck minskar risken för punktering och det gör också att däcket kränger mindre i svängarna, vilket kan vara förödande när det är halt. De senaste åren är det också allt fler som skaffar dubbdäck. Den marknaden har formligen exploderat och det finns ett ganska stort utbud av dessa däck. Själv kör jag aldrig med dubbade däck, men kanske skulle man testa någon gång.
B som i Brakes (bromsar). Bromsarna är nog det som är absolut viktigast på en cykel. Bromsklossar slits och behöver då bytas, vajrar måste spännas eller bytas ut och fjädrar behöver smörjas. Det finns ju en mängd olika sorters bromsar, men principerna är ofta desamma. Det gäller att kolla som att bromsbeläggen griper där det är tänkt, t.ex. att bromsklossarna på ett par V-bromsar griper på fälgens bromsyta och inte på däckets kant, vilket med tiden skadar däcket. När du trycker in bromshandtaget ska klossarna gå i ganska tidigt så du slipper trycka in handtaget hela vägen till styret. När halkan kommer cyklar i varje fall jag och småbromsar lite mer än vanligt, då är det skönt att ha bromsar som griper snabbt, vilket gör att jag får bättre kontroll på hur hårt cykeln bromsar in.
C som i Chain (kedja). Detta betyder helt enkelt att du bör ha en välsmord kedja. Smörjer man regelbundet kedjan minskar man slitaget ganska radikalt både på kedja och på kranskuggar och växlar. Under vintern är det extra viktigt att man ser över kedjan lite då och då eftersom den tar mycket stryk av konstant väta och ofta även av den salt som används vid halkbekämpning. När man smörjer kedjan kan man ju även passa på att smörja växlarna.
Det är ju ganska uppenbart för de flesta att en översyn av cykeln då och då minskar slitaget och förbättrar livslängden på sakerna ganska mycket. Trots det kan det vara oerhört svårt att ta sig den lilla tiden det tar. Men, jag kan lova att man har igen den tiden mångfalt när man slipper ha en söndrig cykel som måste fixas. Orkar eller vill man inte göra det själv kostar det inte många hundralappar att lämna in den på närmsta cykelverkstad, eller varför inte sticka ner till Cykelköket en sväng för att lära sig lite mer om sin cykel?
Cykla lugnt och aktivt!
Här hittar du till Marcus Ljungqvist blogg