torsdag 8 november 2012

Kommunen ska cykla


Cykla till jobbet och få en cykel på köpet, ja, det erbjudandet går snart ut till alla offentliganställda i Botkyrka kommun.
- Om du tittar på parkeringen här borta, där står det väldigt mycket bilar. Andra partier har motionerat om att bygga ut den. Om vi får fler att cykla, och cykelparkeringen har vi redan tomma platser, då behöver vi inte lägga massa dyra pengar på att bygga parkeringen och dessutom får vi häsla och bättre miljö.
Förslaget går ut på att de kommunanställda ska gå med på att cykla till jobbet under minst sex månader om året för att få en cykel. Kommunen står även för service och reperation, även för de som redan har en egen cykel. Miljöpartiet räknar med att reformen kommer kosta 3,5 miljoner kronor om året. Dan Gahnström säger att Botkyrka har högt ställda miljömål och ska vara fossilfria fram till 2030. Han uppmanar även privata bolag att ta efter iden med gratis cyklar:
- Det här är en möjlig modell att prata även för privata arbetsgivare om. Titta vad billigt det är det är med en cykelförmån och ni slipper göra en parkeringsplats på era områden. Den värdefulla marken kan ni använda till annat, säger Dan Gahnström.