fredag 28 oktober 2011

Vanligaste dödsorsaken bland cyklister i stan

Efter gårdagens inlägg tänkte jag skriva lite kring vad som orsakar de flesta cykelolyckor så att vi enkelt kan veta vad vi inte ska göra. Att en lastbil i högersväng var en "vanlig" orsak var jag redan ganska övertygad om då cyklisten kan hamna i den döda vinkeln. Personligen utgår jag ifrån att föraren ändå straffas så cyklister är vanliga i innerstan och att det inte går att skylla på en död-vinkel i rätten men men...

När jag gjorde lite undersökningar för att skaffa mig lite mat på benen för mitt inlägg råkade jag läsa Cyklistbloggen och hittade en närmast perfekt genomgång av exakt samma ämne så istället för massor av dubbelarbete tänkte jag att jag länkar till honom i stället. Trevlig läsning!

Dödsolyckan vid Slussen för två veckor sedan, där en högersvängande lastbil körde ihjäl en kvinna som skulle cykla rakt, lyfte upp faran med just lastbilar. SvD skrev så här:
Lastbilar som svänger höger är en av de största farorna för cyklister. Det hör samman med förarens svårighet att se cyklisten som kan hamna i den döda vinkeln.
och som jag skrev i ett tidigare inlägg så var trafikinspektörns enda reflektion att han hoppades att cyklisterna tog till sig det här. Vi hade ju kanske åsikten att även lastbilschafförer hade med saken att göra, med eftersom den här bloggen inte vänder sig till dem, så kanske vi ska börja med just cyklister. Vad ska man tänka på som cyklist? Vad har kommunen för råd?
Jag sökte på ”döda vinkeln” och ”lastbil” på Stockholms kommuns sidor men hittade ingenting. Nada. Inte heller google gav så mycket svenskt material. Istället får jag kolla hur städer i andra länder arbetar. I USA, Missouri närmare bestämt, hittar jag Missouri Bicycle and Pedestrian Federation. De hargjort en sida om lastbilar och döda vinkeln. Den visar hur stor döda vinkeln är:
Missouri Bicycle and Pedestrian Federation
De kommer också med råd till cyklister för hur man ska cykla för att inte dö:
  • Be aware that trucks swing to the left to prepare for a right turn.
  • Be aware that the preparation for a right turn may take the truck partly or completely in to the left lane.
  • Don’t enter the BLIND SPOT spot to the right side of the truck.
  • Stay behind the truck and give it room.
Portland Water Bureau har gjort en video för att visa cyklister vad deras lastbilschaufförer ser. Visserligen med en bisarrt usel mikrofon, men ändå ambitiöst av ett åkeri att faktiskt anstränga sig för att förmedla sin vardag till cyklisterna:
De understryker att man som cyklist ska göra sig synlig, genom reflexer, starka färger och kläder med hög kontrast.
Transport for London har haft flera kampanjer mot den här typen av olyckor och har en hel sida bara om cyklister och lastbilars dödavinkel. Nu har de vänstertrafik, så man får spegelvända allt.
På sajten har de lagt en augumented reality-app för att man ska få en känsla för hur många cyklar som faktiskt får plats i döda vinkeln. Jag måste säga att jag blev förvånad över hur jävla stor den döda vinkeln är. Eller de döda vinklarna snarare, för de är flera. Appen kräver dock en webkamera och en skrivare. För dig som saknar det så har de lagt upp en demonstration:
Alla dessa tre ger vettiga råd, men de hjälper inte alltid när man själv stannat vid ett rödljus och väntar på grönt och lastbilen först därefter kommer och stannar brevid. Då blir man ju så att säga placerad i döda vinkeln, oavsett om man vill det eller inte.
Commute Orlando tar upp just upphinnande lastbilar i ett rätt fatalistiskt råd till cyklister:
  • Do not stop at an intersection on the right side of a truck. If you have already stopped in a bike lane and a big rig pulls up next to you, don’t assume the driver has seen you. Get off your bike and move it to safety(your life is worth the inconvenience). It’s better to stop in the middle of the general traffic lane if you arrive first.(In many cases it’s safer to stop in the line of traffic than to pass the queue.)
Kommer en lastbil och kör upp bredvid dig – flytta dig alltså. Kommer du först, ställ dig inte till höger utan mitt i vägen. I England framkom det att den situationen var särskilt dödligt för kvinnor. Där upptäckte Transport for London att män oftare körde mot rött - och därmed hann undan lastbilarna och överlevde. Så det skulle kunna vara ett råd – kör mot rött. Men det är ju inte någon särskilt bra utgångspunkt att behöva bryta mot lagen för att överleva. Det behövs mer än att be cyklister gå upp i rök i närheten av lastbilar.
Det blir ämnet för morgondagens post.

torsdag 27 oktober 2011

En Ghost Bike minner om den tragiska dödsolyckan vid Slussen

Som ni säkert känner till är jag väldigt kritisk mot tidningarnas eviga rapporter om cykelolyckor. Orsaken till mitt missnöjde är att de orsaken en fruktan för att cykla, som att cykla skulle vara väldigt farligt. Man hör aldrig om vilka straff de bilförare som dödar eller skadar cyklister får. Enligt mig borde nyhetsbevakningen vara omvänd med löp om hur hårda straff dessa idiotiska bilister får när de var vårdslösa i trafiken så kanske folk börjar se sig för innan de gör en högersväng!

Men läste om om att någon satt upp en Ghost Bike som minne av den otäcka olyckan. Ghost bikes ska tjäna som minne för den fallne cyklisten men samtidigt som en påminnelse till att bilister att se sig för! Rörelsen startade i St. Louis.

tisdag 25 oktober 2011

Cykla i höst?

I och med att den första frosten har kommit var det dags att sätta på de gamla dubbdäcken på cykeln. Såg att till och med DN kommit på detta (de var till och med någon dag före mig). Jag har tidigare tipsat om en budgetvariant av dubbdäck med buntband. Kommer inte riktigt ihåg när jag skrev inlägget men var säkert kring en månad sedan. I all enkelhet kan du fästa buntband kring däcket och få ett hyfsat fungerande men väldigt billigt dubbdäck.

Cykla säkert! 

Hemmabygge

En kollega skickade precis över denna bild och tyckte att jag skulle lägga upp den på bloggen. Från vad jag kan förstå är det en ombyggd rullstol som nu fungerar som cykel. Ganska fin men får lite känsla av en trehjuling som man brukade cykla på i parken och som redan då var lite väl liten. Men eftersom kollegan var så hajp kunde jag inte neka.



Fick en fråga tidigare om jag inte kunde skriva ut vilken fotograf som tagit de bilder jag la upp. Jag lånar fritt och brett från nätet men ska försöka leta lite mer efter fotografen när jag lägger upp bilderna. Oftast står det tyvärr inget...

fredag 21 oktober 2011

Har inte Gaddafi redan haft sin rättegång?

Läste precis att torrbollen Ove Bring (Folkrättsexpert) tycker att det är viktigt att man utreder Gaddafis död. Då denna mycket troligtvis brutit mot folkrätten. Orsaken är, gissar jag, att det är olagligt att avrätta någon (eller bestraffa någon) utan rättegång. Problemet för mig i detta fall är att Gaddafi redan har haft rin rättegång. Folket har störtat honom och genom detta förklarat honom skyldig, till vad sedan kan man diskutera. Men låt Libyerna avrätta sin egen diktator och få lite avslut! Stödjer normalt sätt inte dödsstraff då de uppenbarligen inte fungerar på det sätt som normalt diskuteras, att avskräcka från brott, men i detta fall säger jag bara, READY - AIM  - FIRE!

Biståndsbutik sålde kunds cykel.

Läste precis att en biståndsbutik sålde en kunds cykel. Sjukt kul tycker jag och hoppas kunden tog det med gott mod.

Cykelfrämjandet

Som ni säkert känner till är cykling något som ligger mig varmt om hjärtat. Att fler folk borde cykla och att politikerna borde ta mer ansvar för detta är en av anledningarna till att jag startade denna blogg. Absolut inte den ända då jag primärt vill skriva om roliga saker som har med cykling att göra, som t.ex. Tweed Run. Men ibland känner jag att jag måste ta lite ton och säga till folk på skarpen. Cykelfrämjandet är en organisation som säkert gör massor av bra insatser för att främja cyklandet i Sverige men varför i *pip* ser deras hemsida ut som den var tillverkad 1990? Hur kan denna organisation inte inse att "utseende" faktiskt påverkar. Känns lite som en lobbyist i en billig dressman-kostym. Så se till att uppdatera er hemsida till 2000-talet och kom med i matchen igen.

För Sverige, För cyklarna, Till framtiden!

torsdag 20 oktober 2011

Något att tänka på nästa gång du tar bilen...



Bike In Tweed - Stockholm

För några dagar sedan satte närmare 200 entusiaster av i ett skön liten cykeltur klädda i, mestadels, tweed. Detta var det klassiska Bike in Tweed (har gått under många namn) Stockholm. Hittade lite bilder på nätet som jag lånat så ni får en liten aning om vad det handlar om. Annars så finns det även fler bilder här.









måndag 17 oktober 2011

Grattis Stockholm!


Grattis Stockholm!
Och det är inte någon klädbutik som Keith Richards inte vet att han stöder jag talar om…
En miljard till cyklingen i Stockholm!
”Borde vara mer, borde kommit tidigare” skulle vara lätt att säga, men jag tycker att alla stockholmare ska vara glada idag. Att fler kommer att cykla är bra för alla i vår huvudstad, även de som ännu inte gör det.
Och det är inte bara att detta innebär en rejäl ökning av resurser till cykelsatsningar, det är också mycket bra skrivningar om vad som ska göras. Från planer till pengar och från ord till handling. Om detta nu blir verklighet kommer framtid för Stockholms cyklister att te sig ljusare.
Lyssna bara på den här skrivningen:
Cykelplanen ska genomföras och investeringsmedel för detta finns. Vid stadsledningskontoret inrättas en ny funktion för strategisk samordning av övergripande cykelfrågor som i tät dialog med berörda parter ska leda arbetet. En viktig säkerhetsaspekt för cyklingen i Stockholm är att förbättra sopning och snöröjning av cykelbanor och detta ska beaktas i entreprenadupphandlingar. När ny cykelinfrastruktur byggs på ett genomtänkt och strukturerat sätt förbättrar det även framkomligheten för övrig trafik i Stockholm. Trafik- och renhållningsnämnden ska genomföra ett pilotprojekt med så kallad ”grön våg” för att underlätta framkomligheten för cyklister.
Klas Elm
Ordförande Svensk Cykling

Stockholmarnas tysta revolution


Den som gav sig ut att cykla i Stockholmstrafiken en morgon under tidigt 1990-tal var antingen mycket äventyrligt lagd eller till bredden fylld av ideologiskt övermod. I en miljö där den motoriserade trafiken under årtionden givits högsta prioritet framstod stadscykling inte bara som en historisk kuriositet utan var direkt farligt.
Vem hade då kunnat gissa att huvudstadens gator två decennier senare skulle vimla av cyklister? Att det varje dag skulle genomföras över 150 000 individuella cykelresor eller att cykeln skulle motsvara tolv procent av det totala resandet i innerstaden?
Likväl har antalet cykelburna tredubblats på 20 år och fortsätter att växa för var dag. Vad har skett? Kanske kan denna explosionsartade förändring av Stockholmarnas transportvanor förstås mot bakgrund av flera fenomen.
De senaste årens miljö- och klimatdebatt har påverkat människor. Synen på fossila bränslen och dess påverkan på klimat och luftkvalitet har sannolikt bidragit till att fler Stockholmare har valt cykeln till förmån för motoriserade alternativ.
Den hälsotrend som följt i spåren av de ökande välfärdssjukdomarna. Cykeln framstår då som ett lockande alternativ för den som vill nå en smalare midja och bättre flås utan drastiska förändringar av livsstilen.
Slutligen, och viktigast, kan nog cykelns framfart i Stockholm, liksom i andra storstäder, förklaras i ljuset av 1900-talets ensidiga satsningar på motortrafik leder in i en infrastrukturell återvändsgränd. Idag är det, utanför den mest slutna billobbyn, allmänt känt att fler motorvägar leder till mer, inte mindre, trängsel. Bilen är inte längre något som skänker oss frihet i form av tidsmässiga, ekonomiska eller praktiska vinster, utan dess motsats.
Flera undersökningar visar att breda motorleder, broar och tunnlar till trots tar det bilen och bussen ofta dubbla restiden på cykel i rusningstrafik. Cykeln är, även för relativt långa sträckor, det snabbaste, smidigaste och mest pålitliga transportmedlet i staden. Med cykeln vet du inte bara att du kommer snabbast fram till ditt mål, utan även hur lång tid det kommer att ta. Inga oförutsedda köer eller signalfel påverkar din restid. Den politiker som inser innebörden av detta i termer av medborgarnytta lär bekymra sig mindre om butlers i tunnelbanan och mer om cykelbanornas skick och sträckning framöver.
Den stora frågan är alltså inte varför Stockholmarna cyklar mer, utan snarare hur våra makthavare kan ha undgått denna förändring i Stockholmstrafiken?
Som en vanlig kommuninnevånare är detta svårt. Borde det inte vara varje politikers våta dröm att få associeras med cykling? Cykeln symboliserar mycket av vad en modern politiker har att positionera sig efter – omsorg om miljö, effektivitets- och kostnadsmedvetenhet. Ändå sker så lite. Visst finns lokalpolitiker som är snabba att hylla den nya cykelvågen, men det tycks vara föga mer än en läpparnas bekännelse. Ser vi till den realpolitiska verkligheten är bilden nämligen en helt annan. När trafikbudgeten i stadshuset ska fördelas sker det snarast till ekot av den gamla murriga och ensidiga bilismens lovsång.
Miljarder läggs på upprustning och byggen av nya motortrafikleder medan satsningarna på cykel är försvinnande små. Mindre än en halv procent av budgetanslagen öronmärks för cykelfrämjande satsningar – detta trots att cykling alltså står för mer än var tionde resa i Stockholm. Att det idag inte finns en enda person som arbetar enbart med cykelfrågor i Stockholms stad är ytterligare ett exempel på makthavarnas prioriteringar. Trots att vi idag är 100 000-tals cykelburna stockholmare ses cykeln fortfarande inte som ett ”riktigt” alternativ när det kommer till kritan. Någon annan tolkning av rådande cykelpolitik går inte att göra.
Så vad kan göras åt saken? Är det visioner och konkreta åtgärdsförslag som saknas? Nej, Stockholm stad har flera gånger, senast 2006, antagit cykelplaner som föreslår enkla och handfasta förbättringar för cyklingen i Stockholm. Just nu håller en ny på att tas fram. Genom att följa dessa och öka framkomligheten för cykel i staden ger man fler stockholmare incitament till att välja cykel till förmån för bilen. Då cykeln kräver mindre plats än sin fyrhjulade vän leder dessa satsningar till ökad framkomlighet för den motoriserade yrkestrafiken som verkligen behövs i staden. Förhållandevis små cykelsatsningar gynnar alltså inte bara miljön i innerstaden, utan stimulerar även regional tillväxt.
Mot den bakgrunden är det lika obegripligt som ohållbart att i princip samtliga cykelplaner sedan 1975 samlat damm i stadshuset och inte genomförts. Stockholms medborgare förtjänar en modernare och mer mångsidig trafikpolitik. Den politiker som vågar lyssna till den tysta revolutionen har därför allt att vinna.
Christoffer Carstens, Zacharias Elinder

söndag 16 oktober 2011

Glada nyheter för oss cyklister i Stockholm

Ibland öppnar man tidningen (klickar på en artikel) och blir positivt överraskad. Detta skedde mig när jag läste SvDs artikel "1 miljard till cykling i Stockholms budget". I stora drag så kommer Stockholms stad satsa en miljard fram till 2018 för att få Stockholmare att cykla.


– Stockholmarna vill cykla, och vi vill prioritera cykelfrågan även fysiskt. Det handlar om att fler cyklar, och att vi vill få fler att ta cykeln. Det handlar om pengar, men också om utrymme, och det är möjigt att det kommer att minska utrymme för att parkera bilar, säger stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C).
Satsningen ska ske efter dansk modell då Stockholm kommer att få ett cykeldirektorat. Utöver detta kommer en färdig cykelplan presenteras i November med identifierade cykelstråk och en plan för utveckling av cykelnätet. 

Goda Nyheter tycker jag och hoppas verkligen att vi kan få tillbaka lite cykelkultur i Stockholm. Särskilt positivt är att man är villig att ge cyklar mer utrymme på biltrafikens bekostnad. Det är dags att Stockholm stad visar vart skåpet ska stå och vågar stå på sig i sin satsning för att göra Stockholm till ett litet cykelparadis. 


lördag 15 oktober 2011

Lite skön Rage comics

Har en vän som närmast bor på nätet. En av hans favoritsysselsättningar är att läsa Rage comics om olika ämnen för att sedan skicka dessa vidare närmast oavsett om vad de handlar om. Denna gång strippen för första gången ganska passande då den handlar om en, om en ganska ovanligt, mycket jobbig händelse som kan ske när man cyklar utan proffspelaler. Enoy!



måndag 10 oktober 2011

Moska bygger sin första cykelväg - eller?

Hittade denna närmast hysteriskt roliga artikel hos Observer France 24. Den handlar hur Moskva precis har fått sin första cykelbana. Det var under stor pampa och ståt som cykelbanan presenterades men glädjen blev ganska kortvarig när det blev uppenbart att det var mer av en hinderbana än en cykelbana. Ett vanligt problem blev att ingen verkar veta vad den gröna banan betyder vilket resulterade i att de flesta inte hade något problem att parkera sin bil rakt över den. Man kan förstå hur vissa cyklister riktar en del kritik mot staten och deras uppenbara ovilja att förenkla för cyklister i Moska.

Fartgupp så du inte kör för fort!

Hoppas du är duktig på att hoppa med din cykel. 

Cykelbanan är ca. 1 meter bred för båda körfält. 

Ett perfekt ställe att parkera bilen. 


fredag 7 oktober 2011

Håll dig borta från min cykelväg!

Läste en av mina favoritsidor på nätet Cycleville STHLM och noterade deras senaste inlägg om hur irriterad man blir när någon blockerat cykelvägen. En av deras ambassadörer tog bilden nedan. Ibland har man bara lust att ta en slägga till bilarna.



Hur i *pip* kan man tycka det är ok att parkera över hela cykelbanan. Inte nog med att den är en bil utan två i rad. Nästa gång ska jag själv lämna en lapp.