fredag 10 februari 2012

Elcykel - Ett rent nöje.


Fördelar med att välja en elcykel.

1. Miljövänligt

Cyklar du på en elcykel bidrar du till en bättre mijlö. Välj bort alla fordon som dagligen släpper ut skadliga ämnen som förstör vår miljö och hälsa. Välj en elcykel med litium jon batteri. Dessa batterier innehåller inga farliga ämnen som kvicksilver, kadmium  eller bly.

2. Ljudlöst

Tänk dig en tur på landet en tidigt sommardag, sittandes på en moped och med en hjälm nerdragen över huvudet. De enda du hör är mopedens ettriga tvåtaktsmotor som brummar och du känner doften av tvåtaktsolja. Låter inget vidare va? 
'
Tänk dig istället att du cyklar på en elcykel, helt ljudlöst glider du fram på vägen och njuter av naturens underbara dofter. Låter väl mycket trevligare?

3. Billigt

Väljer du en elcykel istället för bilen sparar du många sköna slantar. En elcykel kostar ungefär 15 öre milen. Du sparar alltså 15-20 kr per mil om du väljer en elcykel istället för bilen.

4. Bekvämt

Känslan att cykla på en elcykel är helt unik. Fördelarna är många och upplevelsen att färdas på en elcykel är oslagbar. Gå till närmaste cykelhandlare och provcykla.

5. Cykla mer och längre

Det finns dom som säger att du inte får någon motion av att cykla på en elcykel, men jag skulle vilja säga att det är helt fel. Det är så kul att cykla på en elcykel att du kommer cykla mycket mer och mycket längre än vad du normalt gör på din vanliga cykel.

Elcykel eller cykel med elassistans?

Enligt transportstyrelsen ska en cykel med elassistans vara konstruerad på följande sätt för att räknas som cykel.

  • Elmotorn kopplas in när trycket på tramporna ökar, till exempel för att göra det lättare att trampa i uppförsbackar och i stark motvind.
  • Motorn får endast förstärka kraften från tramporna och får inte ge något krafttillskott vid hastigheter över 25 km/tim
  • Motorns nettoeffekt får vara högst 250 watt.

Om en cykel med elassistans avviker från dessa krav kommer fordonet anses vara motordrivet, närmare bestämt en moped. Och då gäller helt andra regler.