torsdag 9 februari 2012

DN: Krav på plats för cykel när SL köper nya t-banevagnar

Läste idag på DN att Folkpartisten Stella Fare kämpar för att det ska vara tillåtet att ta med sin cykel på Tunnelbanan. Något som jag personligen finner självklart samtidigt som jag funderar över möjligheten i t.ex. rusningstrafik när tunnelbanan redan är fylld till bristningsgränsen.

Orsaken till att frågan har aktualiserats är att SL ska köpa in nya vagnar till den röda linjen. Dessa vagnar skulle kunna vara byggda för att enklare ta med sig cyklar, barnvagnar eller packning. Självklart skulle vagnar som hade mer utrymme för både passagerare och ting vara ett lyft. Har aldrig riktigt förstått varför vi slösar bort så otroligt mycket utrymme på alla sittplatser. Självklart ska det finnas så många sittplatser som möjligt men viss hänsyn borde även tas till maxantalet passagerare.

Mitt personliga förslag skulle vara att införa samma regler som finns på pendeltåget, cyklar är tillåtna förutom under rusningstrafik. Detta borde egentligen vara ganska självreglerande då det knappast är möjligt att få in en cykel i en full tunnelbanevagn.