Som vi alla känner till har Emir Hamad bin Khalifa al Thani från Qatar kanske lite för mycket pengar. Så självklart när Qatar planerar att bygga sin första cykelbana kommer det inte vara en vanlig cykelbana utan en nedkyld och skuggad cykelbana. Självklart är det välkomnande att ett land där hjärt- och kärlsjukdomar samt övervikt är ett allt mer stigande problem uppmanar sin befolkning att cykla. Samtidigt är det alltid lika underbart galet när Emiren ska bygga något.
I detta fall kommer det ligga nedkylda vattenledningar under själva cykelbanan samtidigt som det kommer finnas ett tak
tisdag 31 januari 2012
måndag 30 januari 2012
Cykla inomhus del 2
En-bens trampande
Vila det ena benet på pedalen medan det andra benet lutas mot en stol vid sidan om cykeln. Trampa i 90 rpm i 30 sekunder. Byt sedan ben. Fortsätt detta tills du klarar 4 minuter på varje ben. Fördelen med denna övningar är att du tränar bort eventuella "döda delar" i ditt trampande vilket gör dig till en bättre och mer effektiv cyklist.
Pimp it up
Sätt på klassikern A Sunday in Hell, den klassiska DVDn från 1976 Paris-Roubaix. Sedan är det bara att glida med i filmen.
Uthållighetsträning
Cykla i en till två timmar i ett medeltempo.
Pimp it up
Vila det ena benet på pedalen medan det andra benet lutas mot en stol vid sidan om cykeln. Trampa i 90 rpm i 30 sekunder. Byt sedan ben. Fortsätt detta tills du klarar 4 minuter på varje ben. Fördelen med denna övningar är att du tränar bort eventuella "döda delar" i ditt trampande vilket gör dig till en bättre och mer effektiv cyklist.
Pimp it up
Sätt på klassikern A Sunday in Hell, den klassiska DVDn från 1976 Paris-Roubaix. Sedan är det bara att glida med i filmen.
Uthållighetsträning
Cykla i en till två timmar i ett medeltempo.
Pimp it up
Skapa ditt eget garage-band. Träffa några polare en gång i veckan för ett lite längre träningspass. Varje vecka tar en av bandmedlemmarna med sig musiken. Håll tempot lågt nog att ni kan prata med varandra.
Etiketter:
cykelträning,
cykla inomhus,
träningstips.
söndag 29 januari 2012
Cykla inomhus
De flesta cyklister ser inomhussäsongen som ett förbannat men nödvändigt ont för att vara redo för nästa solsäsong. Men inomhussäsongen kan bli mer produktiv och roligare genom lite enkla tips. Om du lägger till lite olika övningar kommer träningen bli både bättre och roligare säger Andy Applegate.
Hög Kandens spin-ups
Hög Kandens spin-ups
Cykla på 70 rpm i en låg växel och öka med 5 varv per minut tills du studsar i sadeln. Backa sedan tillbka igen tills du är stabil och hålla i en minut. Släpp din kadens 5 varv per minut tills du är tillbaka till 70 rpm. Fördelen med denna övningar är att du lär dig klara en låg växel i snabb takt, vilket skonar dina benmuskler så att de är fräscha längre. Lågsäsong är den perfekt tiden för att öva detta, eftersom du kan konvertera den styrka du bygger i gymmet för att bli snabbare på cykeln.
Pimp it up
Släng in en kopia av The Collective och cykla som en galning när dessa DH-galningar gör sina tricks. De snabba klippen och adrenalinpumpande soundtracken kommer hjälpa dig att hålla tempot uppe.
Fartlekar
Kontrollerad kaosträning. Pressa dig till max i slumpmässiga intervaller, från 10 sekunder till någon minut. Fördelen är att du tränar dig för verklig cykling, jaga utbrytningar eller minska luckor i hårda cykellopp.
Pimp it up
Gör det samtidigt som ditt favoritlag spelar. Använd vissa specifika events som cues'. Varje gång det är en avblåsning, mål eller paus så är det din signal att börja pressa.
Etiketter:
Andy Applegate,
cykelträning,
cykla inomhus,
träningstips.
lördag 28 januari 2012
Emma
Emma Johansson kämpar sig tillbaka från sin olycka. Nästan lite läskiga bilder men vi önskar dig lycka till!
Etiketter:
cykel,
emma johansson,
olycka,
rehab.
fredag 27 januari 2012
torsdag 26 januari 2012
onsdag 25 januari 2012
Cykeln på den politiska agendan.
Cykeln har de senaste åren kommit högre upp på den politiska agendan såväl på lokal som på nationell nivå. På pluskontot för cyklandet finns flera övergripande politiska mål.
- Miljö (drygt 3o procent av växthusgaserna kommer från transportsektorn)
- Hälsa (regelbunden cykling 4 kilometer tur och retur halverar risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar för en normaltränad medelålders innevånare)
- Trängsel, partiklar och buller (alltfler svenska städer kan inte längre hantera fler bilar i stadskärnan)
Att byta ut korta bilresor i tätort och cykla istället skulle definitivt bidra till en bättre måluppfyllelse.
På lokal nivå vill också alltfler politiker öka andelen cyklister. Linköping vill exempelvis att staden skall bli Europas bästa cykelstad. Här är några andra målsättningar:
- Göteborg: Öka andelen cykeltrafik från 8 till 12 procent.
- Malmö: Öka cykelandelen med 10 procent.
- Jönköping: Öka cykelandelen i centrala Jönköping med 20 procent
- Lund: Öka cykeltrafiken per innevånare med 5 procent
Mål och visioner i all ära men för att nå resultat måste också cykeln prioriteras i samhällsplaneringen och få både personella och ekonomiska resurser. Annars blir det ingen verkstad av alla fina ord.
På nationell nivå har Trafikverket nyligen redovisat ett regeringsuppdrag ”ökad och säker cykling”. Ett dokument på 36 sidor som bland annat konstaterar att den stora potentialen för ett ökat cyklande finns inom och i närheten av de större tätorterna. Potentialen finns tveklöst. I en medelstor svensk stad är ungefär varannan bilresa kortare än fem kilometer – en sträcka som går ungefär lika snabbt att cykla som att åka bil.
Att avsätta medel till cykelåtgärder längs det kommunala väg- och gatunätet i de större tätorterna bedöms som den faktor som främst bidrar till en ökad och säker cykling. I strategin framhålls att cykeln bör betraktas som ett eget trafikslag och finnas med tidigt i samhällsplaneringen. Samverkan är viktigt i detta sammanhang där kommunerna, planupprättarna och Trafikverket gemensamt måste se till att cykelfrågorna prioriteras mer och kommer med i samhällsplaneringens tidiga skeden.
Okej, nu finns en nationell strategi, men vad garanterar att strategin blir ett levande dokument och inte en hyllvärmare?
Den största möjligheten för att strategin efterföljs är att den nu bryts ner i en handlingsplan med prioriterade aktiviteter som resurssätts. Den största garanten för att det blir ”bli verkstad” av arbetet är att handlingsplanen kommer att utformas i nära dialog med aktörer och intressenter inom området. En viktig aktör i detta sammanhang är exempelvis Svensk Cykling som deltar i en upptaktsträff i mitten av februari där handlingsplanen i ett första steg skall brytas ned.
Eftersom jag jobbat med cykelfrågor de senaste 16 åren både på lokal och på nationell nivå känns de närmaste åren mycket spännande. Har tidigare inte upplevt att politiken varit så enad om att cyklandet måste öka, som den är nu. Skall nu cyklandet öka måste mer resurser tilldelas cykeln, och framför allt måste cykeln betraktas som ett eget och seriöst transportsätt i infrastrukturen. (Varför måste exempelvis cyklisten trycka på en knapp för att få grönt ljus när bilisten får grön våg genom en teknisk lösning).
Här börjar vi närma oss ”pudelns kärna”. I realiteten måste mer medel föras över från den traditionella bilinfrastukturen till cykelhöjande åtgärder. Kombineras detta med att ta ut marknadsmässiga kostnader för bilparkering och en restriktivare hållning till bilen kommer processen med att öka cyklandes andel av transporterna att påskyndas. I slutänden är det politiska beslut som är avgörande. Här gäller det att politiker är modiga och även törs genomföra obekväma beslut för motordriven trafik.
Åke Ståhlspets
Transportutvecklare, Trafikverket
Transportutvecklare, Trafikverket
Etiketter:
cykel,
cykelkultur.,
Trafikverket,
Åke Ståhlspets
tisdag 24 januari 2012
torsdag 19 januari 2012
Masspunka i stenflisens spår
Läste precis detta på Cykelsmart och tyckte att det var värt att dela.
"Ett fenomen som vi på Cykelsmart måste erkänna att vi inte reflekterat särdeles mycket kring, men som Metros Göteborgsedition idag skriver om under rubriken ”Masspunka i stenflisens spår”, har fått oss att fundera. I artikeln beskrivs hur det efter säsongens första snö i veckan spreds den sedvanliga kommunala stenflisen på gång- och cykelbanor för att förhindra halkolyckor. Metro skriver att de pratat med flera cykelverkstäder som kunde rapportera ett tydligt uppsving av cykelpunkteringar. ”Masspunka” som det heter i rubriken. Enligt uppgifter i artikeln ska stenflisen vara extremt vass. En kvinna på stadens trafikkontor menar att man använder ett väldigt kantigt grus, för att det inte ska rulla bort. Hon säger också att nackdelen mycket riktigt är att de skär sönder cykeldäck. Är detta ett generellt problem? Vilka sorters stenflis används i andra städer? Vad säger ni – är detta ett icke-problem, eller värt att ta på allvar?"
Etiketter:
cykelsmart,
grusvägar,
punktering.
onsdag 18 januari 2012
Cykelmässa till Stockholm
I november händer det! Då slår portarna till Sweden Bike Expo upp portarna på Kista-mässan. Det är männen bakom motsvarande mässa i Jönköping, Fredrik Jansson(t.h. i bild) och Magnus Rundblad (t.v. i bild) som står bakom den.
– Cykelbranschen har efterfrågat just att placera mässan där, och det är ju helt naturligt eftersom det kommer att locka en många gånger större publik i just Stockholm, säger han.
Han förklarar att Sweden Bike Expo visserligen alltid har velat hålla ett brett fokus, men att den trots allt har kommit att riktats något mer åt träning- och tävlingscyklingen än åt vardagscyklingen.
– Nu däremot vill vi verkligen ta steget fullt ut och bredda mässan så att alla ska känna si välkomna. Det vi kallar A-till-B-cyklisten, cykelpendlaren ska känna sig lockad av utbudet på mässan. Vi vill skapa ett fullmatat program i tre spår, “Träning, hälsa, kost”, “Hållbarhet, infrastruktur, politik”, “Cyklar, utrustning, material”, säger Fredrik Jansson.
I spåret ”Hållbarhet, infrastruktur, politik” siktar han och Magnus Rundblad på att kunna presentera ett gediget program med namnkunniga föreläsare, politiker och debattörer med intressanta ämnen som engagerar.
Mässan kommer att gå av stapeln den 17-18 november. Så här beskriver arrangören den i ett pressmeddelande:
Den 17-18 november är det dags för ”Sweden Bike Expo” på Kistamässan i Stockholm. Det blir en trestegsraket med massor av godsaker för cyklisten! Dels en klassisk cykelmässa med allt det senaste inom cykelvärlden, dels ett forum med inbjudna föreläsare, politiker och debattörer inom ämnet cykling, infrastruktur och ” den hållbara resan”. Sist men inte minst en galakväll där utmärkelser under festliga former delas ut till Sveriges främsta cyklister under året!
Etiketter:
cykelkultur,
cykelmässa i stockholm,
Stockholm.
tisdag 17 januari 2012
Cykla i Alperna i 3D
Appen "Cycling the Alps" ger dig en fullständig upplevelse (kanske inte riktigt) av alperna. Appen har en del Google Earth 3D turer, Street View turer, filmer och bildspel. Kan vara ganska trevlig att titta på när isen tagit över vår vanligtvis så fina gator och vägar. Självklart finns alla stigningar i Tour de France, Girot. Installera appen och njut av alperna från din egen cykel (om du har den uppställd framför datorn).
Klicka här för att komma till appen.
Klicka här för att komma till appen.
Etiketter:
cycling the alps,
cykel-app.,
cykla i alperna
måndag 16 januari 2012
söndag 15 januari 2012
Årets julklapp (Några veckor för sent).
Har alltid drömt om en riktig bilbana, men då mina föräldrar inte var lika galna i idéen har denna dröm förblivit just en dröm. Eller? Kanske borde passa på att köpa denna underbara "cykelbana".
Etiketter:
julklapp,
scalextric.,
velodrom
lördag 14 januari 2012
fredag 13 januari 2012
torsdag 12 januari 2012
onsdag 11 januari 2012
Klas Elm: Är cykling CO2-fritt?
"Nej – men ganska nära.
Mellan 1990 och 2007 minskade växthusgasutsläppen med 15% i EU – men utsläppen från transportsektorn ökade med 36%! EUs mål om minskade utsläpp till 2050 till under 1990 års nivå innebär att transportsektorn måste minska utsläppen med 60%! Skulle vi få upp andelen resor i EU till den vi har i Danmark skulle upp till en fjärdedel av den uppgiften vara avklarad.
Hur mycket koldioxid släpper man ut som cyklist då? Till att börja med har vi själva cykeln. Den ska tillverkas och underhållas. Det motsvarar 5 gram CO2/km.
Och sen har vi själva bränslet – och det är då det börjar krångla till sig. Det är skillnad om man äter kött eller potatis. Skillnaden är cirka 62 gånger när det gäller koldioxid/kalori. Så man måste göra vissa antaganden. Vi får utgå från att cyklister äter ungefär som snittet för EU-medborgaren. Vi får också anta att vår cyklist väger 70 kg för då kan man räkna ut att en cyklist bränner 175 kilokalorier mer per timme än en bilförare (i passiv transport bränner du endast 1,5 kilokalorier per kg kroppsvikt varje timme!). Så summan utsläpp pga bränslet för cyklister blir 16 gram CO2/km.
Summa utsläpp vi cyklister gör oss skyldiga är alltså 21 gram CO2/km!
Och sen har vi själva bränslet – och det är då det börjar krångla till sig. Det är skillnad om man äter kött eller potatis. Skillnaden är cirka 62 gånger när det gäller koldioxid/kalori. Så man måste göra vissa antaganden. Vi får utgå från att cyklister äter ungefär som snittet för EU-medborgaren. Vi får också anta att vår cyklist väger 70 kg för då kan man räkna ut att en cyklist bränner 175 kilokalorier mer per timme än en bilförare (i passiv transport bränner du endast 1,5 kilokalorier per kg kroppsvikt varje timme!). Så summan utsläpp pga bränslet för cyklister blir 16 gram CO2/km.
Summa utsläpp vi cyklister gör oss skyldiga är alltså 21 gram CO2/km!
Hur är det med bilarna då? Tja 5,5 ton koldioxid per ton bil, vilket ger 6,6 ton i snitt. Men bilar rullar också ganska långt, så utsläppet för produktionen av själva bilen blir 42 gram CO2/km.
När det sedan gäller utsläppen vid driften av bilen, bränna drivmedel alltså, blir det också ganska komplicerat med många antagande – vilken typ av bil, vilken typ av drivmedel, vilken typ av körning (stad eller motorväg) etc. Men om man gör en snitt av biltyper och trafik så blir utsläppen av just koldioxid 229 gram CO2/km.
Summa utsläpp vi som bilister gör oss skyldiga till är allstå 271 gram CO2/km.
(Och då har vi inte börjat prata om SO2, PM10 och NOX än….)
Summa utsläpp vi som bilister gör oss skyldiga till är allstå 271 gram CO2/km.
(Och då har vi inte börjat prata om SO2, PM10 och NOX än….)
Så hur långt kan man transportera sig varje år om man ska hålla sig inom målet för koldioxidutsläpp inom EU?
2 170 km i bil,
5 822 km i buss, eller
28 000 km på cykel."
2 170 km i bil,
5 822 km i buss, eller
28 000 km på cykel."
-Klas Elm
Ordförande Svensk Cykling
Ordförande Svensk Cykling
(alla siffror från ”Cycle more often 2 cool down the planet!” från ECF. www.ecf.com)
Etiketter:
cykel.,
cykling,
Klas Elm,
miljö,
Svensk Cykling
tisdag 10 januari 2012
måndag 9 januari 2012
söndag 8 januari 2012
En Transformer-Cykel
Enligt mig är ryssarna de odiskutabla mästarna av Youtube. Normalt handlar det om fulla idioter som slänger sig av byggnader men denna gång är det faktiskt en galen cykel som har huvudrollen. Denna cykel kan få från att vara två meter hög till att nästa sekund bli en chopper-liknande model. Se och njut!
Etiketter:
cykel.,
transformer cykel
lördag 7 januari 2012
Cykelbud
Såg precis denna lilla cykelbudsfilm. Så om du bor i Stockholm och behöver ett bud så är detta mitt tips till dig. Cykla på!
Etiketter:
cykelbud,
cykelfilm.
fredag 6 januari 2012
torsdag 5 januari 2012
Kalla cykelskor?
Känns kanske lite konstigt men samma ämne som ger godis en svalkande känsla kan användas för att kyla ner cykelskor. Ämnet heter xylitol och om det är invävt i textilen kallas det Ice-Fil. Det är det koreanska företaget Ventex som skapat tyget. Det franska företaget Louis Garneau har nu släppt en cykelsko med denna magiska textil. Skon ska bland annat användas av cyklisten Thomas Voeckler i Tour de France 2012.
Kanske inte riktigt nödvändig om du cyklar just nu, mitt i vintern. Men till nästa sommar kanske...
Kanske inte riktigt nödvändig om du cyklar just nu, mitt i vintern. Men till nästa sommar kanske...
onsdag 4 januari 2012
Snygga cyklar
Tror jag tipsat om flera av dessa cyklar tidigare men skadar inte att komma med fler. Café har en lista över vad de anser vara världens snyggaste cyklar. I vissa fall måste man hålla med. i andra absolut inte. Se, läs och njut.
Etiketter:
café.,
snygga cyklar
tisdag 3 januari 2012
måndag 2 januari 2012
söndag 1 januari 2012
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)