onsdag 31 augusti 2011

Dex Carringan - vilken cykeltjuv.

Hittade precis denna lilla godbit. Kära Dex kommer inom kort bli världskändis med sitt eget program på MTV. Under tiden så får ni njuta av denna lilla karamell.


Alltid skönt med ny teknologi

Hittade precis denna lilla video för ett riktigt skönt projekt ring cykelbelysning/lampa. Säger absolut inte att ni bör donera med kul med lite ny teknologi även till cyklar. Hoppas det går bra för grabbarna och att deras Revo-light kommer till Sverige snart.

tisdag 30 augusti 2011

Spinning i en buss


Råkade ramla över denna bild av spinning-cyklar i en buss. Skönt koncept att vara ute och spinna. Självklart roligare på en vanligt cykel men kanske bättre träning så här. Vem vet? Kul bild var det i alla fall.

fredag 26 augusti 2011

Stickning


Jag kommer ihåg en gammal TV-reklam som jag tror handlade om någon tidningsbutik och hur otroligt många olika tidningar de hade som representerade massor av olika små särintressen. En av filmerna handlade om ett crew som ville göra sin stad lite vackrare genom stickning. De stickade massor och täckte sedan allt från lycktstolpar till cyklar med dessa. Kul nog hittade jag precis denna bild av en riktigt skön, stylad, cykel. Hoppas ni tycker den är lika fin som jag!


torsdag 25 augusti 2011

Stormtrooper beach cruiser





Kolla in detta hemmabygge till beach cruiser. Önskar att Star Wars kan köra ett samarbete med Nirve eller Electra som de gjort med Adidas, även om har antar att Adidas var den drivande parten.


onsdag 24 augusti 2011

Livsfarliga cyklar i Stockholm

Under fredagen höll Stadsborgarrådet Per Ankersjö på att skada sig rejält på sin lokala hyrcykel. Styret hade inte var helt fastskruvat. Detta inträffade under den vecka när cykelborgarrådet skulle vara helt beroende av dessa hyr-cyklar. Olykan inträffade när Per Ankersjö skulle bromsa in. Borgarrådet blev omgående varse om att styret inte satt fast genom att han föll framåt. Turligtvis undvek han några skador. Detta får oss att tänka om vad Stockholm City Bikes egentligen tänker på med sina cyklar, reklam eller transport?

måndag 22 augusti 2011

Sadelskola

Det är många som har problem med att hitta en bra racer-sadel till sin cykel, eller egentligen till sin rumpa. Istället för att gå till en butik och bli lurad av ett biträde så kan ni börja med denna cykelsadelskola som jag fräckt kopierat.

Många undrar vad man ska ha för sadel på cykeln. Min motfråga är då "hur långt är ett snöre?". Jag tror nog att ingen röv är den andre lik i hela världen, och det är väl inte konstigt att Selle italia har minst 40 olika modeller att välja på. Bara DIN rôv vet vilken sadel som passar. Tyvärr är det tråkiga svaret på vilken sadel du ska ha är "den om din rôv gillar, det är bara att prova sig fram".

Men misströsta inte, det kan vara så enkelt att du ställt in din sadel fel! Här ska jag gå igenom hur du ska ställa in din sadel, men även vilken bredd du ska ha på sadeln.

Vi börjar med lektion 1.

LEKTION 1: VAL AV STORLEK PÅ CYKEL
Finns två enkla mått som du kan använda dig av för att få en hum om var du ska börja.
Mät upp din benlängd: ställ dig mot en vägg, kör upp en bok i röva, seså fega inte, kör den ända upp! Se till att bokens överkant är vågrätt, använd ett vattenpass om du är osäker. Markera toppen på boken på väggen med en penna. Gå åt sidan och mät sen från golvet upp till din markering. Du har nu din benlängd!

Multiplicera din benlängd med 0,66 så får du ramstorleken. (Mina ben är 79 cm långa, 79x0,66=52,1. Därmed ska jag ha en ram i storlek 52 om det rör sig om landsvägscykel.)

För en mtb drar du av 10 cm och sedan dividerar med 2,5 så du får det i tum (återigen jag som exempel, (79x0,66)-10=52,1-10=42,1 cm > 16" )

Ramstorleken mäts från centrum av vevpartiet, alltså vevarmarnas skruv vid vevlagret, upp till ramens topp vid sadelstolpsröret (röret som går från vevpartiet och vevarna upp mot sadeln). OM du har ett horisontellt topprör förstås! (den som går mellan styrröret och sadelstolpsröret). Måttet kallas för C-T (center-topp). Har du ett så kallat slopat topprör, att den inte är vågrätt, så låtsas ett rör som går från styret helt vågrätt bak till sadeln. Där mäter du då.

En för låg cykel (CT) kan alltid kompenseras med att dra upp sadeln högre. Men viktigaste måttet är faktiskt topprörets längd (den som går vågrätt mellan styret och sadelstolpen). Är det för långt, är cykeln för stor och kanske kan åtgärdas med kortare styrstam. Men då uppför sig cykeln på ett annat sätt. Så topprörets längd är faktiskt viktigare ä sadelstolpsörets höjd. Men ramstorleken är en bra utgångspunkt. Provsitt så vet du om det känns bra eller inte.

LEKTION 2: SADELNS HÖJD
Nu har du köpt en cykel med rätt ramstorlek. Nu ska vi ställa in sadeln. Vi börjar med sadelhöjden. Fram med mätstickan och din benlängd. Ta din benlängd och multiplicera med 0,883, så får du måttet från vevpartiets center till sadelns övre kant. (Mitt ego igen: 79 cm ben x 0,883 = 69,7 cm.). Så då har vi rätt höjd på sadeln.

Ett annat sätt att ställa in är att sitta på sadeln, sätt hälarna på pedalerna och börja trampa runt bakåt förslagsvis eftersom du inte vill cykla iväg. Du ska med nöd och näppe nå ned utan att behöva vicka på rumpan när du trampar runt. Vickar du på rumpan sitter du för högt. Är benen lätt böjda för lågt.

När du sedan sätter fötterna så stortåleden är rakt över pedalens axel, MED dina cykelskor på fötterna, eller iklickad om du har spd och ena pedalen i nedersta läget, ska knät vara lätt böjd, cirka 30 grader kvar till utsträckt läge.

Om du ställt in sadeln längsledes innan du ställde in höjden, kommer sadelns avstånd till styret ändras när du ändrar höjden. Gör om lektion 4.

LEKTION 3: SADELNS VINKEL
Den här lektionen är enklast. Lägg ett vattenpass uppe på sadeln och ställ in den exakt vågrätt.

LEKTION 4: SADELNS PLACERING I LÄNGDSLED
Nu börjar du få behovet av din sociala kompetens och utbudet av vänner som vill hjälpa till. Sätt dig på på cykeln med cykelskorna på och klicka i om du har spd. Oavsett om du har spd eller inte, ska stortåleden vara rakt över pedalens axel. Om inte, justera klotsen under skon.

Sätt pedalerna rakt fram och rakt bak, alltså klockan 9 respektive 3. be kompisen hänga ett lod, eller låtsas att hen hänger ett lod på framsidan av det främre knäet. Då ska lodet hänga rakt ned över din stortåled och pedalens axel. Om inte, justera sadeln bakåt eller framåt.

Är du socialt handikappad och inte har några vänner, så gör som jag gör ;~), jag sitter i hallen med hallspegeln till höger om mig och spanar in den snygga cyklisten och där kollar att det tänkta lodet från knäets framsida hänger ned rakt ovanför stortåleden och pedalens axel.

Ändrar du sadeln längsledes, kontrollera så inte höjden ändrats. Om, gör om lektion 2.

Sådär! Gratulerar, nu har du ställt in sadeln enligt alla teorier.

LEKTION 5: STYRETS HÖJD OCH AVSTÅND
Lite överkurs, men styrets höjd avgör också komforten. Säg att du verkligen köpt rätt storlek på ramen/cykeln, så kanske styret är för långt bort eller för långt ned. På en mtb eller en räcer ska styret aldrig vara högre upp än sadeln. Hur lågt du ska ha styret får du prova dig fram. En del fakirer kör med styret 10 cm eller lägre under sadelns höjd (jag har bara 5 cm).

Avståndet mellan sadelns framspets och styret kan mätas genom att lägga högra armbågen mot sadelspetsen och peka fingrarna mot styret. Lägg sedan den vänstra handen mellan högra handens fingrar och styret. Får du mellan 3-5 fingrars bredd så är det bra. Ett annat sätt är att när du har händerna ovanpå bromshandtagen, då armarna är utsträckta så mycket som möjligt, att armarna vid axlarna har en vinkel på 90 grader i förhållande till överkroppen.

Styrets bredd avgörs av din axelbredd. Mätt avståndet mellan dina axelkulorna och välj ett styre som är lika brett som dina axlar. Armarna ska alltså vara rakt fram, parallella med varandra.


LEKTION 6: MÄT UPP DITT ARSLE
Snart har vi mätt upp hela din kropp. Nu ska vi mäta hur brett arsle du har. Eller iallfall avståndet mellan sittknölarna. Det är sittknölarna som du ska sitta på, det är dom som ska ta upp din kroppstyngt.

Fixa fram en bit wellpapp på cirka 50x50 cm. Lägg det på golvet med vågorna uppåt, ta av dig naket om rumpan och sätt dig försiktigt ned på wellpappen. Ja, jag vet, det känns skitlöjligt. Men resultatet kommer att bli den perfekta sadelbredden!

Sittknölarna kommer om du satte dig försiktigt, ge avtryck i wellpappen. Mätt mellan mitten av båda ställena, så har du avståndet mellan dina sittknölar och därmed din sittbredd. Brukar vara mellan 90 och 140 millimeter.

Tack till AJ för lektionen: http://happymtb.org/forum/read.php/1/51975/52104#msg-52104

LEKTION 7: VAL AV SADELNS BREDD
Nu har du måttet på din sittbredd, så då är det bara att välja rätt bredd på sadeln. Tyvärr anger inte tillverkarna sittbredden på sadeln, bara dess fysiska bredd. Men lugn, pappa Bruse ska lära dig allt han kan! Mät på sadelns bredaste ställe, max en cm under sadelns vågräta centrumhöjd (se bild). Detta mått är sadelns effektiva sittbredd. Det är detta mått du ska kolla efter när du köper sadel.
Extern bild

En för smal sadel gör att trycket hamnar innanför sittknölarna och därmed orsakar obehag. Då spelar det ingen roll hur mycket gel sadeln har.

Om nu inte det kändes fånigt att köra upp en bok i rôva eller sitta naken på wellpapp, så är detta ännu värre. Ta med en måttstock i cykelbutiken och mäta sittbredden på sadlarna. Hur normalt är det? Om du nu har kommit så här långt och följt mina råd, så är du fast i cykelträsket. Välkommen!

Tack AJ för bilden: http://happymtb.org/forum/read.php/1/469379/469432#msg-469432

LEKTION 8: SADELNS HÅRDHET
Det är sittknölarna som du ska sitta på, det är dom som ska ta upp din kroppstyngt. Har du en för mjuk sadel, sjunker du ned för mycket och sitter på mjukdelarna och det gör ont. För hård sadel är inte heller skönt. Lagomt är bäst.

LEKTION 9: KOM IHÅG, SKILJ PÅ TEORI OCH PRAKTIK
Allt detta är teori, en utgångspunkt, en början som passar de flesta. Sen brukar många efter ett tag ändra lite på det de här inställningarna. Men börja ställ in exakt som jag instruerar. Och ändra sen bara på sak i taget! Annars vet du aldrig vad det är du gör. Så småningom kommer du hitta det där Optimala för just dig, din kropp och din cykel.


Och hur långt är nu ett snöre då? För det mesta lagomt långt, ibland tyvärr för kort.

Observera: inga djur eller barn har använts i framtaget av denna instruktion. Författaren fråntar sig allt ansvar för användandet av denna instruktion (beröm mottagas gärna och tacksamt - gärna fjäsk, smicker och dejter). Alla mätningar och inställningar sker på egen risk.

Frågor på det? Ok, nu tar vi rast och fikar.

torsdag 18 augusti 2011

Copenhagen wheel

För er som slaviskt följer Weeds kommer inte detta hjul som någon nyhet, The Cophenhagen Wheel. För alla er andra så är det ett hjul som gör din cykel till någon form av elcykel. Lite osäker på exakt hur man t.ex. gasar etc. men vore ändå sjukt kul att testa. Antar att cykeln blir lite tyngre och mer stöldbegärlig men vem bryr sig när man tänker på miljön. Däremot tycker jag de borde strunta i alla smarta appar som den kommer med. Vem bryr sig om pollution-nivåer etc. Tyvärr gissar jag att priset kommer vara lite för högt för att vara intressant för oss vanliga dödliga, men din rika polare kanske vill ha ett exemplar.

måndag 15 augusti 2011

Cykla säkert på din Beach criuser cykel.

Om du har en beach cruiser cykel, du är lyckligt lottade då du har en av de mest bekväma cyklarna på marknaden. Bara för att din beach cruiser cykel är mycket bekväm, innebär detta inte att du kan strunta i säkerheten. Följ dessa tips för att hålla din beach cruiser cykel bekväm och säker för kommande år:

1) Förvara din beach cruiser cykel när den inte används. Se till att din beach cruiser lagras någonstans där fukt är inget problem. Vissa delar av beach cruisern - inklusive kedjor - kan rosta när den utsätts för fuktig luft under en längre tid. Medan beach cruiser är långt ifrån rost liggande, om du lagrar din cykel för en längre tid bör du förvara den på en torr plats. Rost på kedjorna kan göra din beach cruiser betydligt mindre bekväm.

2) Håll rent beach cruiser. Ta bort damm, smuts och sand från kedjor och kedjehjul redskap, som friktion från sand och smuts kan förhindra en mjuk gång. Alltid damma av din cykel och se till att den inte har fukt över hela sig efter tävling. Detta kommer att bidra till att din beach cruiser cykel varar under många, många år.

3) Alltid låsa upp din beach cruiser med en god kvalitet lås. Du kanske vill låsa upp din däck till ramen på din beach cruiser cykel, och du kanske vill säkra cykel ram cykel rack. Detta bidrar till att säkerställa att inga tjuvar bort den främre däcket från beach cruiser och komma undan med hela din cykel. Även med en ordentlig kvalitet lås, finns det ingen garanti för att din cykel inte blir stulen, men du kan i hög grad avskräcka tjuvar.

4) Följ trafikreglerna när man rider din beach cruiser. Beach cruisers, liksom alla cyklar, måste skötas på ett säkert sätt. Om du rider din cykel längs gångvägarna eller förpackade sand, vara särskilt försiktiga för fotgängare. Se till att du inte distraheras när på din cykel, så att du kan reagera på rätt sätt om en farlig situation skulle uppstå.

5) Bibehåll din cykel beach cruiser med korrekt smörja din kugghjul, kedjor och fjädrar sits. Smörj dessa delar kommer att bidra till en mjuk gång och ser till att din cykel varar så länge som möjligt.

fredag 12 augusti 2011

Köpa en beach cruiser cykel

Den som köper en ny beach cruiser cykel lär sig snabbt att priser och kvalitet varierar mycket. Låg kvalitet cyklar kan köpas på några större varuhus eller rabatt butik, men den låga räckvidd stranden cruiser cyklar kan ge en mindre rolig ridvana. Många kunder som har valt en låg slut beach cruiser cykel tycker att delar faller av lätt byta ut delar eller få tillbehör är mer utmanande, och resan är inte så smidig, vilket resulterar i värk och smärta.

Mellanregister beach cruiser cyklar ofta inte är mycket dyrare än en low-end cykel, men skillnaden i kvalitet kan bli enorma. En mellanregistret stranden kryssare tenderar att hålla linje, rider smidigt, och är skapad så att delar inte ramlar av lika lätt. Plus, med ett mellanintervall stranden cruiser cykel kan tillbehör och komponenter bytas ut eller läggas med lite bekostnad. Faktiskt gör ett mellanregister strand kryssare betydligt mer kostnadseffektivt, eftersom varje litet problem kan ersättas med en del, i stället för att placera cykeln.

Den högsta kvalitet beach cruiser cykel kan fortfarande spara pengar över en mountainbike eller andra dyra cyklar. Men hög kvalitet beach cruiser cykeln göra stor skillnad. De är mycket lättare att rida och orsaka betydligt färre värk och smärta än både low-end eller mellanregistret cruiser. I många fall är den bästa cyklarna omsorgsfullt göras så att cykeln komponenter kräver minimalt underhåll. Det betyder att du spenderar mindre pengar att reparera din cykel och försöker få det fasta vilket kan spara både tid och pengar. Billiga cyklar har en tendens att ha dåligt hjul och friktion i delar. Detta resulterar i problem med jämn fart och med trampa. Pedalerna rör sig inte så smidigt, och det finns ofta gnissel och stön när man försöker bryta. Detta helt enkelt inte sker med den högre cruisers kvalitet stranden. Högre kvalitet beach cruiser cykel kräver också väldigt lite ansträngning på pedalerna, vilket kan spara dina knän och lederna.

Det största problemet för många kunder är att de inte vet vad skillnaderna är mellan en låggradig beach cruiser cykel och en hög kvalitet cruiser. Den första ledtråden är där du köper din cykel. Lågprisbutiker och franchise rabatt tenderar att fylla på den billigaste cyklar, som är utformade främst för att se attraktiv. Om du vill köpa en hög kvalitets beach cruiser cykel som är lätt på dina leder och ger dig timmar av nöje åkattraktioner, du vill tala med någon som är expert på stranden cruiser cykel. Till exempel, den vänliga och kunniga personalen på Chubby One-Stop Cruiser Shop specialiserar sig enbart strand kryssare, och kan hjälpa dig välja från hundratals stilar som finns så att du väljer rätt beach curiser för dig.

torsdag 11 augusti 2011

Snygg cykelhjälm

Kollade precis runt lite efter cykelhjälmar på nätet och hittade två varumärken som jag tyckte var riktigt bra. Den ena är Bern och jobbar med lite mer skate-inspirerade cykelhjälmar. Finns i flera olika modeller och färger. Personligen gillar jag modellen i matt röd och med en liten keps på framsidan. Det andra varumärket var Yakkay. Detta är en ny leverantör för mig och inget jag testat tidigare men fy fa-an vilka sköna hjälmar. Deras idé är att ha utbytbara överdrag på hjälmen. Du köper en bashjälm och sedan är det bara att shoppa loss på olika designade överdrag för ca. 400 kr/st.

onsdag 10 augusti 2011

Kanske inte har så mycket med cyklar att göra... Kanske hjälmdebatten

Kolla in detta "knäppa klipp". Enligt min kollega så skulle denna lilla varelse inte behöva någon hjälm. Vet inte om det stämmer men sjukt kul är det i alla fall!

måndag 8 augusti 2011

7 orsaker till att du borde cykla

Surfade precis förbi Aftonbladet och hittade deras artikel om sju orsaker till att du borde cykla. Först och främst är det därför du bränner kalorier, mer exakt ca. 530 kalorier per timme om du är liten (172 och 70 kg). För det andra så skapar det starka och snygga ben. Allt från vader till rumpa får sig en rejäl genomgång när du cyklar. Vidare får du även ökad energi och minskad generell trötthet av att cykla. Att cykla är perfekt för dig som är lite större och behöver spara lite på knäna eller benen då cykling är betydligt mer skonsamt mot kroppen jämfört med t.ex. löpning. Vill du träna riktigt hårt så går det utmärkt på en cykel, hitta bara en brant backe och hokus pokus så jobbar du även med bål och armar. Avslutningsvis, så är cykling socialt. Oavsett om du cyklar i klubb eller med kompisar så kan du göra din träning till något socialt och trevligt. Glöm inte att nästan all träning minskar risken för hjärtproblem och så även cykling.

Så för att må lite bättre behöver du bara köpa en beach cruiser cykel och ge dig ut på gatorna så lever du snart ett bättre och mer hälsosamt liv.

Snygga cyklar - snygga bilder!





fredag 5 augusti 2011

Vad är en automat-växlad beach cruiser cykel?

Surfade precis förbi hos Nirve och hittade en knapp där det stod "Automatic". Undrade lite om det var en ombyggd beach cruiser cykel som blivit en elcykel. Men döm till min förvåning när jag läste och fick veta att det var växlarna på cykeln som var automatiserade. Fördelen skall vara att du nu aldrig behöver oroa dig för att ligga i "fel växel" samt att du slipper problemen med att komma ihåg vilket håll du växlar upp respektive ned på ditt handtag. Intressant nog står det även att denna automatiska lösning kommer göra det enklare att klättra i backar. Mitt största problem med detta är att jag finner det högst personligt vilken växel man vill ligga i. Inte nog med att det beror på ryttaren vilken växel man vill ligga i, för mig personligen beror det också på dagsform. Samtidigt har jag inte testat beach cruisern så ska inte vara allt för hård men min första tanke är "only Americans".


Cykla lugnt!

torsdag 4 augusti 2011

En dag som borde spenderats på en cykel

Sjukt bra väder idag. Sitter på kontoret och hatar att jag inte kan vara ute och glida runt på min beach cruiser. Kollegorna har cyklat iväg för lite serviceärenden följt av lite välförtjänt bad. Själv sitter jag kvar på kontoret och ångrar att jag fått för lite gjort tidigare i veckan vilket nu tvingar mig att stanna kvar på kontoret. Även om jag inte får cykla iväg och bada så kan jag fortfarande surfa runt på nätet och besöka några av mina favorit cykel-sidor. Dagens tips är om en liten, opretentiös, blogg som heter Bike Noob. Den är skriven av en seriös och glad amatörcyklist om han (och hans frus) liv på landsvägen. Inte så mycket tips men mycket inspiration. God läsning!