onsdag 22 juni 2011

Köpa cykel

Nytt eller begagnat? Vi hävdar bestämt att det är NYTT i BUTIK som gäller om man skall köpa sin första lite mer avancerade cykel. Att köpa begagnat eller beställa billigt från utlandet kan locka med många sköna insparade slantar men risken är stor att man gör sig en rejäl otjänst i förlängningen. Den typen av inköp skall man vänta med tills man har skaffat sig erfarenhet och kunskap. Har du en erfaren kompis som kan hjälpa dig med begagnatköp kan det dock vara ett alternativ. Han/hon kan lättare se vilken kondition cykeln är i. Känner du dock på dig att du inte tillhör den "händiga typen" skall du definitivt tänka efter innan du köper begagnat, kompisen som så gladeligen hjälpte dig med inköp kanske inte alltid är lika pigg på att justera dina växelvajrar m.m.

När saker och ting börjar strula, och det kommer dom att göra, så är det värt ganska mycket att kunna rulla ned till sin lokala cykelhandlare och få hjälp med service och mekjobb. Dessa brukar också vara kostnadfria så länge cykeln är någorlunda ny. Ju mer man håller på desto mer lär man sig hur saker och ting fungerar och desto mindre behov har man av sin lokala butik/verkstad. Man lär sig justera bromsar, växlar, styrlager etc. på egen hand, men detta är ju oftast inget man vill hålla på med som komplett nybörjare.
Löpande underhåll, service och reparationer hör till sporten. Tyvärr, för det kan kosta en slant ibland. Det är iochförsig inte bara tråkigheter med detta. För många blir det med åren nästan en "sport i sporten" att bygga, fixa, modifiera, uppgradera sin cykel.


Priset då? Mellan 7000 och 10.000 bör man lägga på sin första cykel. Och om man nu köper en cykel runt 10.000 har du förmodligen en riktigt kul cykel att börja leka med. Haka dock inte upp dig alltför mycket kring komponenterna, det är helheten som är viktigast, storleken, komforten etc. När du har cyklat några mil kommer du känna vilka komponenter som behöver bytas för att passa just dig.




Nästa dilemma är att hitta en ram vars storlek och geometri passar. Jaha, och hur vet man det då, när man är ny in i sporten? Ja, det vet du ju inte. Visst känner man skillnad på två olika cyklar som man provar i butiken. Men det kan precis lika gärna bero på skillnader i komponenter såsom styren, styrstammar, sadelstolpe, framgaffel etc. Samma ram med olika "konfiguration" kan upplevas väldigt olika med andra ord. Här är en bra butik med kunnig personal guld värd. Provcykla så många du orkar och vill och under deras vägledning kommer du snart fram till några passande alternativ. Var inte rädd för "dumma frågor" och prova flera olika butiker om du har möjlighet.


Märke då? Spelar knappast någon roll. Köp vad som är tillgängligt, snyggt, känns skönast osv. Köper man en cykel av någon av de stora tillverkarna så kommer man som nybörjare inte bli besviken, oavsett vad det är för klistermärken på ramen. Blir man biten av sporten kommer man i 9 fall av 10 att vilja köpa en ny cykel eller ram efter några år. Och vid detta inköp har man en helt annan insikt i vad man vill ha. Exempel på välkända märken är: Scott, Kona, Trek, Bianchi, Giant. Observera att detta EJ är en komplett lista. Det finns massor av andra bra och pålitliga cykeltillverkare där ute. Undvik dock cyklar som heter: Soda och Peak eller annat som säljs på Cykelringen, biltema eller Coop.


Lycka till med cykelköpet. Det kommer att gå bra!