söndag 19 juni 2011

Att tänka på när du köper en cykel del 2

Det finns faktiskt en hel del man ska tänka på när man ska köpa en cykel. Det är långt ifrån alltid det finns kunnig personal i butikerna som vet vad man bör tänka på vid köp. En cykel kommer du förhoppningsvis ha i många år. Det innebär att du ska trivas med den. Det är viktigt att du har rätt ramhöjd och att sittställningen passar dig.

Först och främst så ska du fråga dig själv vad du ska använda cykeln till. Är det bara kortare resor mellan hemmet och mataffären så kanske en komfortcykel är den rätta. Ska du på cykelsemester så kanske en trekking är rätt val. På lantsället kanske det passar bäst med en mountainbike eller en racer om du ska träna. Nedan berättar vi lite kort om olika cykeltyper. När du slutligen har valt vilken typ av cykel du vill ha så ska du gå till en seriös cykelbutik där du kan få bra hjälp och service av kunnig personal. En cykel på en bensinmack behöver inte vara dålig, men räkna inte med att den håller. Begär alltid att få provcykla innan du köper cykeln och provcykla gärna flera olika. Fråga också efter öppet köp eller bytesrätt och spara alltid kvittot. En cykel är en förhållandevis dyr investering så det är värt att lägger ner jobb på att välja rätt.

Komfortcykel
På en komfortcykel sitter du mer upprätt och det förekommer vanligen högst 7 växlar. Många är nollväxlade. Fotbroms finns i stort sett alltid på dessa cyklar och vanligen också en kompletterande handbroms om cykeln är lite nyare. Komfortcykeln lämpar sig väl som vardagscykel om det inte handlar om längre sträckor. Cykeln är oftast fullt utrustad från början med alla nödvändiga reflexer och ringklocka. Här inkluderas t.ex. Beach Cruiser cyklar.

Racercykel
Racercykeln är vad det låter som. Med en racer tar du dig fram mycket snabbt och den passar bäst till träning eller motionscykling. Cyklarna är mycket lätta och du sitter mycket framåtlutad för att göra så lite luftmotstånd som möjligt. Racercyklar är vanligen dyra. De billigaste brukar ligga runt 7.000 kr och de dyraste kan kosta upp emot 60.000 kr. Racercyklar har fälgbromsar, aldrig fotbroms.

Trekking
Trekking är en blandning mellan mountainbike och komfortcykel, alternativt mountaibike och racer. Det förekommer lite olika variationer. Trekkingcyklar är robusta allroundcyklar som klarar både varje-dag-cyklingen till och från jobbet likaväl som en längre cykelsemester. Du sitter mer framåtlutad än på en komfortcykel vilket ger lite mer kontroll över cykeln, men inte lika mycket som man gör på en racer. Trekkingcyklar är mycket omtyckta för sin flexibilitet. Trekkingcyklar har vanligen 18-21 växlar och fälgbromsar.

Mountainbikes
Mountainbikes är mycket robusta cyklar som är framtagna för att klara terräng som rötter, lera och stenar. Du ska med andra ord kunna ta dig fram på skogsstigar och liknande med sådana cyklar. De används ändå mest som vardagscyklar och då rekommenderas mer släta däck för att få ner rullmotståndet. Mountainbikes finns i många prisklasser. Cyklar som har dämpad framgaffel stiger genast i pris. Tänk på att köpa till stänkskärmar om du ska använda cykeln som vardagscykel. Kontrollera också att det finns ringklocka och reflexer.

Liggcykel
Dessa cyklar finns sällan i Svenska butiker. Cyklarna ser helt annorlunda ut än traditionella cyklar och föraren halvligger ner vid cykling.

Downhill
Downhillcyklar är extremcyklar som används vid cykeltävlingar nerför branta terrängbackar. Cyklarna är vanligen heldämpade och mycket dyra och säljs vanligen i specialbutiker.