onsdag 21 september 2011

Varför cyklar man inte i Australien?

Satt och tittade på TED talk i Köpenhamn och under Mikael Colville-Andersens mycket intressanta föreläsning (mer om den senare) så visade han en lista över världens "top 20 most livable cities in the world". Listan i sig själv var inte särskilt förvånande då den innehöll de vanliga förbrytarna med Stockholm, Köpenhamn, Tokyo, några städer i Kanada och Australien. Men det som jag fann riktigt intressant var att av dessa 20 städer var det enbart 12 som hade en vettig cykelkultur, eller användande. Resterande städer försökte få folk att cykla med lyckades inte riktigt.

Det som nästan slog mig av stolen att både Melbourne och Sydney var listade som inte-cyklande städer. Jag har alltid haft bilden av Australien som ett naturnära folk som värnar och gillar sin natur. Hur kommer det då sig att de inte cyklar i sina största städer. Har själv aldrig varit där men har väldigt svårt att tro att infrastrukturen inte tillåter cyklar. De har bevisligen bra väder för att cykla.

Hur som helst kommer jag forska lite vidare i detta då landet har en väldigt stor och bra racing-kultur. Vinnaren av årets Tour de France kommer till och med från Australien.

Hepp Hepp - 'Put another shrimp on the barbie'!