tisdag 7 augusti 2012

Lästips: FLER CYKLISTER ÄN BILISTER I KÖPENHAMNS INNERSTAD

København er cyklernes by, och det är inte bara en slogan. Figuren här intill visar att under morgonrusningen är det fler cyklar och mopeder än bilar och bussar in mot Köpenhamns centrum. Tillsammans med Amsterdam är Köpenhamn västvärldens cykelstad nummer ett. Grannbloggen Betongelit beskriver cyklingen i Köpenhamn som en naturlag.
Men som Betongelit själva är inne på är det inte alls någon naturlag det handlar om, utan en medveten satsning på cyklingen, som pågått under lång tid dessutom. Så sent som 1980 var det ungefär tre gånger så många bilar som cyklar på samma mätställen. Genombrottet skedde 2003, då antalet cyklister för första gången kom i nivå med antalet bilar, och sen dess har cyklisterna dragit ifrån.
Drygt en tredjedel av jobbpendlingen i Köpenhamn sker med cykel, och det vill man öka till 50% till år 2015. För att nå det ska man nu dubbla investeringarna i cyklismen från 75mkr om året till 150mkr (danska kronor). Bland annat vill man erbjuda fler och bättre cykelparkingar, för att på så sätt få cyklisterna att sluta parkera sina cyklar i vägen för andra trafikanter.  

Läs mer här